Ena najbolj markantnih rož na poplavnih travnatih ravnicah pri nas je močvirski tulipan (Fritillaria maelleagris). To ni moja ugotovitev, to pravi glas ljudstva. Roža ima ugledno mesto v središču številnih grbov slovenskih občin. Imajo ga Brezovica, Dobrovnik, Ig, Trnovska vas in Trzin. Na ljudi naredi vtis z velikim, povešenim cvetom vinsko rdeče barve in črnimi lisami v vzorcu šahovske plošče z nadstandardnim številom polj.

Tulipani so številčni na Ljubljanskem barju mestoma tudi v Podravju, Pomurju in na nekaterih Dolenjskih nižavah. Čeprav si na Barju nanj še pred dvajsetimi leti naletel skoraj kjerkoli, se danes v takem številu, da ga je veselje pogledati, pojavlja le še redko kje. Standard stotih cvetov in več na kvadratni meter dosega v okolici Iga, med Sinjo gorico in Notranjimi goricami, morda pa še kje.

Sicr pa imajo tulipani zelo pestro življenje. Prav v času cvetenja so na Barju pogoste poplave, še posebej na območjih, kjer je tulipanov največ (ne po naključju!). Potopljeni tulipani obrnejo glave navzgor. Kakor da bi hlastali za zrakom. Aprila niso redki tudi snežni meteži. Sneg traja ravno dovolj časa, da skrivenči stebla in pomendra cvetove. Ne poplave ne sneg pa za tulipane nista usodna. To pa ne bi mogel reči za gnojenje in izsuševanje travnikov, ki sta za tulipane tako kot vihar za slabo zgrajeno barako.

Vsaka vrsta pozna neobičajneže, tako po obliki kot po obnašanju. Tudi močvirski tulipani. Tu in tam najdemo rastlino z dvema, tudi več cvetovi na istem peclju. Bi si predstavljal, da po velikosti zaostajata za enoglavimi sovrstniki, pa niti ne. Ne tako redko med rdečimi zraste tudi bel tulipan z zelenimi pokončnimi progami. Na barju sem jih bistveno bolj pogosto našel na zahodnem kakor na vzhodnem delu. Zgolj slučaj?

Ko tole pišem, so močvirski tulipani na višku cvetenja. Še kakšen teden bo tako, nato jih bo vedno manj. Letos se jih še lahko nagledate, kdo ve, kako bo v prihodnosti. Iz leta v leto jih je manj. Sam jih obiščem vsako leto. Najraje jih gledam iz oči v oči – tako da se vležem na trebuh. To je perspektiva, ki že tako polno preraščen travnik cvetov naredi še bolj zapolnjen. Star fotografski trik! Ne pomeni pa, da tulipanov ni več, ko odcvetijo. Še vedno so, le prepoznati jih je težje. Po oploditvi se jim plodnica postavi pokonci in steblo visoko preraste okoliško travo. Ko semena dozorijo, se plodnica posuši in semena odpadejo. V tej, pozni obliki tulipane težko vidimo tudi zato, ker so travniki pred tem pogosto že pokošeni.

PS.: Pozor, močvirski tulipan je ogrožena in zavarovana vrsta, zato se jih ne sme nabirati ali uničevati. Pa tudi v vazi, za tako postavno rožo, presenetljivo hitro minejo!