Velika pljunkarica
Regratova lučka.
Smrt v zelenem – cikovt.
Sivi vrani se verjetno strinjata, da je izraz “podnebne spremembe” primernejši od “globalno segrevanje”. Saj v povprečju je res na Zemlji vse bolj toplo, a živali bodo pogosto najbolj pestili neobičajni podnebni dogodki, kot npr. sneg v času gnezdenja.
Mahovi niso prave rastline. Nimajo korenin in ne cvetov. Razširjajo se s trosi, ki nastanejo v takšnih podaljških imenovanih sporofiti.
Prve spomladanske močvirnice so že odcvetele, zdaj so na vrsti druge – kalužnica.
Kaj bi lahko bilo … pa letos ne bo. Češnja pred pozebo!
Bleda kukavica – ena najzgodnejših pomladanskih kukavic.
Regrat – spodaj preko dneva, zgoraj zvečer, ko se odpravi spat!
Najbolj odbiti so endolitski lišaji – živijo znotraj skal, navzven gledajo le drobne pikice. Desno zgoraj je nekaj teh pikic povečanih.
Tudi to je lišaj! Uvrščamo ga v skupino grmičastih lišajev.
Sršaj – majhna praprot, ki običanjo raste iz skalnih razpok.
Lisičjak – zelo primitivna oblika višje rastline, ni ne cvetnica, ne praprot, ne mah.
Jezni smo, ko nam v hladilniku splesnijo jagode. A če ne bi bilo plesni in podobnih organizmov, bi vsa hrana, ki jo zavžremo, ostala nedotaknjena. V nekaj letih bi bil kup večji od hiše!
Kitajska sonda pošilja na Zemljo fotografije luninega površja. A to ni to. To so lišaji skorjastega telesa. V živo jih lahko vidiš za vsakim vogalom.
Za materinski dan sem obljubil digitalne rože. Tu so štiri, prva je beli žafran …
… druga je vijolica …
… tretja je šaš (ne vem kateri in ja, ni ravno roža!) …
… pa še kosmatinec
Sonda z Marsa je poslala nove posnetke površine planeta. A to na sliki je nekaj drugega – to je lišaj listastega telesa.
Tudi cvetove na vrbi imenujemo mačice, a so povsem drug štos kot pri leski, ker vrba je dvodomna in ne enodomna. Ženski in moški cvetovi ne rastejo skupaj na istem grmu, temveč vsak na svoji rastlini. Levo so prašniki cvetov vrbe, desno pestiči cvetov vrbe – zrasli so ločeno, levi na moških, desni na ženskih drevesih. Jasno, moški cvetovi so bolj barviti in na sploh lepši od ženskih (do not kill the messenger!) …
Odgovor na spodnje vprašanje: na slliki so ženski cvetovi leske. Iz njih nastanejo lešniki. Če cvetov še niste videli je to zato, ker so zelo majhni. Na zgornji slilki je ženski cvet skupaj z moškimi, bolj znanimi visečimi mačicami – za predstavo. kje jih morate naslednjo pomlad iskati.
Nagradno vprašanje, kaj je to? Hm, v resnici nimam nagrade, čestitam vsem, ki uganete, kdor pa ne, čez kakšen teden objavim odgovor.

Jebeno vreme !!! Če bi bilo jasno, bi bila na lepem modrem ozadju. Če bi bilo oblačno kot se šika, bi bila na lepem temnem ozadju. Tako pa … Krivokljuna na svetlem ozadju (kot v studiju), samica spodaj.
Velikonočnica za osmi marec …
V Sloveniji raste pet vrst telohov. Trije med njimi so črni (spodaj), temnoškrlatni (levo) in blagodišeči (desno).
Zvonček – prvi so pognali že v začetku februarja, a jih je dobila pozeba. Ti so s konca februarja – še dobro, da ne poženejo vsi hkrati!